You are hereForum / Sınavlar / Dersler / İktisat Bölümü / 2006 - 2007 / 2. dönem / Vizeler / İktisat Tarihi
İktisat Tarihi
- Yorum göndermek için giriş yapın veya kayıt olun
Sınav Tarihi / Saati :
1. Öğretim
20 Nisan 2007 Cuma / 13:00
2. Öğretim
20 Nisan 2007 Cuma / 14:00
Sınav hakkındaki sorularınızı bu başlık altında sorabilir, birbirinizle bu başlık altında yardımlaşabilirsiniz.
* Dikkat : Eğer 1. öğretim ile 2. öğretim arasında farklar varsa lütfen sorunuzu sorarken hangi öğretimden olduğunuzu belirtiniz.
fotokopide var. çok kalan olmuyomuş bildiğim kadarıyla. inşallah geçeriz.
ben 2003 girişliyim.baya kalan olmuştu bütünlemesine ve alttan alan..
ilk sene sınavına girdim sonradan bütüne falan da girmedim kaldığımı yeni öğrendim:)
hoca bize bi not vermişti 30 sayfa mısırlıların mıydı neydi onların sosyal hayatlarına kadar anlatan bi makaleydi.okuduk ettik ama sınav alakasızdı..
sınav test olacak 2.öğretimlere ama hoca kolay olmaz diyor...bir kere okumakla olacak iş değil yani.
geçen sene bize de test yapmıstı (2.ö) bi kısmında dogru yanlis vardi birazi bosluk doldurmaydi kalanı da testti galiba ..evet biraz zordu biraz ezberlemek gerekiyor ama bazı sorularin şıklarindan diger sorularin cevaplari çıkabiliyor sorulara dikkatli bakmak gerek
arkadaslar cipolla kitabından nerelerden sorumluyuz hocamız bişiler dedi mi acaba bilgisi olan var mı????
[quote=....CaNeR....]arkadaslar cipolla kitabından nerelerden sorumluyuz hocamız bişiler dedi mi acaba bilgisi olan var mı????[/quote]
Öncelikle bu kitaptaki bölümlere dikkat edersek ziraat we sanayi dewrimi diye başlıklar war konular içinde.O konulardan okurken sanayi devrimine gelince atlıyoruz sanayi d. bölümleri yok..bir de hoca iktisat binasına fotokopi bırakacaktı..kendisi düzenlemiş..kolay gelsin:)(1.öğretm:)
bu dediğiniz cipolla kitabı nedir??ben alttan alıyorum ama dersler çakıştığı içinde derse giremedim ve hiçbir konuda bilgim yok lütfen bilen birisi beni aydınlatabilir mi?
hocamızın onerdıgı bı kıtap sene basında ama neresınden sorumluyuz bılmıyorum bı de sanırım kırtasıyeye not bırakacaktı onları alın onlara calısın
arkadaşlar elinde kitabı olan ve konuları ayrıntılı olarak görebilen birisi lütfen bana putting-out sistemi nedir,hangi konuda geçiyor anlatabilir mi??doğuşu,sonuçları falan, eğer fazla uzun değilse..ben elimdeki notlardan bulamıyorum..
çok teşekkür..şans eseri kendim buldum..
bu sınava kitaptan çalışan karıştırabilir herşeyi ondan ders notları daha yararlı olur gibime geliyor.bu dersi önceden alan arkadaşlar ne düşünür acaba:):)
II. öğretim. Ben bu dersin sınavlarında zorlandım. Sınav test olmuştu. Sorular uzun ve karışıktı. Bence ayrıntılara dikkat edin.
Sevgili arkadaşlar,
Forumda; öğretim üyesi farklı olan I. ve II. eğitim derslerinin hiyerarşisini buna göre düzenlemek nasıl olur?
Selamlar...
ben mezun bir arkadaşınız olarak dikkatli olmanızı tavsiye edrim..
çünkü transkriptimdeki en düşük notumdu.
sınawa girecek herkese başarılar...
Bence 1. sınıfın en zevkli en keyifli ve belki de en faydalı dersiydi. Dersi düzenli takip eden bi arkadasın zaten kalma gibi bi durumla karşılasacağını zannetmiyorum.
Sınav hakkında bi kaç şey söylemek gerekirse; öyle çok zor olmaz. Bi kısmı test bi kısmı klasik olur. Hocamız bahsettiği ve özellikle belirttiği konulardan sorar.Ama yine de emek harcamadan ve çalışmadan olmaz özellikle dersi takip edemeyen arkadaşlar açısından.
2.Öğretim için net bir şey söyleyebilecek birisi var mı arkadaşlar aramızda, özellikle son derse giren birileri beni aydınlatırsa pek bir mutlu olacağımmmmm... Test mi, klasik mi verilen makaleler yeterli mi? Veremedim gitti şu iktisat tarihini verirsem mezun olacağım işallah :)
minimum 50 ile geçmezseniz gelin beni bulun :) o kadar eminim yani
putting-out hakkında bılgı verebılecek varsa süper olurrrrrr ya anlatım yada hocanın notlarının hangı sayfasında
İngilizlerin ‘putting out’ dedikleri sistem.Fernand Braudel şöyle betimliyor : “Ortada bir Verleger, işi ‘veren’ bir tacir vardır: zanaatçıya hammaddeleri ve ücretinin bir bölümünü temin eder, geriye kalanı ise işin tesliminde öder.Sistem çok erken bir tarihte, onüçüncü yüzyılda ortaya çıktı.”
Putting out sisteminde imalatçılar üretim araçlarına sahiptiler: dokumacılar kendi tezgahlarında, çiviciler kendi ocaklarında mal imal ediyorlardı.Ancak bunlar kendi mamüllerini açık pazarlarda satan girişimciler değillerdi; aksine, belirli bir işi önceden şart koşulmuş bir fiyatla yapma hususunda kendisiyle anlaştıkları bir işverene bağlı ücretlilerdi.
Herşeye rağmen putting out sistemi ile üretim yapmanın sınırları vardı ve her geçen gün çoğalan sermayenin ihtiyaçlarına tam cevap veremiyordu…sanayi devrimi kaçınılmazdı…bu devrim yeni fabrika sistemi demektir.
Bir anlamda işçi, köylü, esnafın kapitalistler tarafından sömürülmesidir. Zenginin fakiri çalıştırmasıdır.
peki hocanın vrdiği notlarda hangi sayfada acaba bi fikrin varmı?
Maalesef okumadım onları. Bir fikrim yok..
hocanın verdiği notlarda son sayfada son parağraf(putting-out)
eyvallahhh ne bulursak kardır
ANLatabılıom mu=))))))))))))))))
Fabrika öncesinde, İngilizcede putting-out system denilen, bizdeki taşeron sistemine dayanan, daha doğrusu, evdeki halı dokuma faaliyetine benzeyen, yani, herkesin dokumayı kendi evinde yaptığı fakat ipliğin sipariş sahibi tarafından verildiği ve malın da onun tarafından alındığı sistem bu. Burada, manifaktür, fabrika tipi bir işbölümü sözkonusu değil. Çünkü neyi ne hızla yapacağına, hangi saatte çalışacağına, nasıl çalışacağına oradaki işçi karar veriyor. Parça başına “ücret” alıyor. Bu tam olarak ücret mi yoksa bir fiyat mı aslında tartışmalı. Halbuki fabrikaya girdiğiniz andan itibaren siz zamanınızı teslim ettiğiniz gibi, o zamanın kullanımını da teslim ediyorsunuz. Zamanınızı teslim ettiğiniz gibi o zamandan nasıl bir değer üretileceğini de teslim ediyorsunuz.
/birikimdergisi.com/
Sınav için bilgi almaya giriyoruz karşılaştığımız manzaraya bakın.Arkadaşlar bu kavganın yeri burası değil.Olmamış,yakışmamış..
23:40 itibariyle notlara göz atmaya karar vermiştim ve o anda notların arkadaşımda kaldığını anladım.artık yarın sabah ne ezberleyebilirsem onla yetincem :( varsa hocanın çok üstünde durduğu bi konu yardımcı olun da ona çalışayım
arkadaşlar test olur ve kolay olur siz sınav kötü geçti dersiniz ama sonuçlar açıklanınca hoca ii dersiniz
şu sınavda tam olarak konuları başlıklar halinde yazabilirmisinizzz??lütfen?şu saat oldu hala başlayamadım ????
2.öğretimde ne tarz sorular çıktı arkadaşlar.hangi notu ağırlıkta okumamız faydalı olacaktır...
ders notlarına daha iyi çalış bence
hangi nottan ağırlıklı soru geldi arkadaşlar sınavda biri yazabilir mi?
(sınav sorusu)fenikelilerin ekonomik faaliyetleri,tercihleri,sonuçları
(sınav sorusu)atina sitesinde demokrasinin oluşum sürecini başlatan iktisadi değişmeler,sonuçları
(sınav sorusu)putting-out sistemi
ortaçağ malikane ekonomisi,
ortaçağ avrupasında şehirleşme modelleri
lonca teşkilatı
romalılar:servet birikimlerinin nedeni,sanayi işletmelerinde istihdam ve verimlilik ilişkisi,latifundialar
- Yorum göndermek için giriş yapın veya kayıt olun
ben hiç derse girmedim.duyduğum kadarıyla baya zor bir dersmiş.fotokopide notu var mı yada özet falan bıraktı mı? ne tarz soracakmış?? 2.öğretim